Predstave | reprize| Heidi

 

Heidi

Svevremena priča o prijateljstvu i ljubavi prema prirodi 

Johanna Spyri / Ivan Leo Lemo

Premijera: 28. ožujka 2015..

  Redatelj IVAN LEO LEMO  
Dramatizacija i režija: IVAN LEO LEMO
Scenografija VESNA REŽIĆ
Kostimografija: MIRJANA ZAGOREC
Glazba: ZVONIMIR DUSPER
Oblikovatelj svjetla: MIHO DOLINA
   
   
 
Igraju: SINIŠA NOVKOVIĆ
  ANETA MATULIĆ
  NADA KOVAČEVIĆ
  VINKO MIHANOVIĆ
 
Trajanje: 65 min

 

 
 
 

Mnogi će ljudi, kao odgovor na pitanje koja im je najdraža knjiga koju su ikada pročitali, navesti priču o Heidi Johanne Spyri. Priča o veseloj bosonogoj djevojčici koja je ostala bez roditelja i odrasla uz djeda u Alpama, skoro 150 godina pronalazi put do dječjih srca. Gradsko kazalište mladih želi i novim naraštajima predstaviti tu divnu priču čija je pedagoška i umjetnička vrijednost neupitna. Osim optimizma i entuzijazma koje spisateljica Johanna Spyri opisuje kroz djevojčicu Heidi, ova će predstava veliki naglasak dati i kultiviranju ljubavi prema prirodi, što je vrlo važno za današnju gradsku djecu koja sve češće svoje slobodno vrijeme, umjesto u prirodi, provode pred kompjuterom ili televizorom.
I autorica Johanna Spyri, kroz životnu priču Heidine prijateljice iz grada, Klare, opisuje čest fenomen otuđenosti i ispraznosti gradskog života koji rijetko vodi k sreći. U današnje vrijeme, kada su materijalistički pristup i nekultivirana ljubav prema prirodi čest simptom medu odraslima i nezdravi okvir u kojem mnoga djeca odrastaju, ova je priča posebno aktualna i potrebna jer preporuča posvećenost prijateljstvu i povratak prirodnom načinu života.

 
   
         

Heidi je jedan je od najčitanijih i najizvođenijih dječjih klasika. Postoji najmanje sedam filmskih adaptacija i bezbroj onih za kazalište, radio, televiziju, cak i operu.


Ovo je također i predstava o prijateljstvu, jer način na koji Heidi utječe na svoju bolesnu prijateljicu iz grada, dovodi Klaru do ozdravljenja. Naime, ljepota i privlačnost švicarskih Alpi koje ova predstava inscenira, poruka su djeci koja odrastaju uz brz život i tehnologiju da što češće borave u prirodi i da ljubav prema životu, zdravlje i vitalnost crpe iz njezine ljepote i raznolikosti biljaka i životinja, jer je to način da im djetinjstvo bude rezervoar sreće koji će koristiti cijeli život.


Predstava je namijenjena publici od 6 do 14 godina.