Premijere | MA-MA

 

MA-MA

Autorski projekt: Katarine Pejović, Vande Boban Jurišić, Nade Kovačević i Mije Vladović

Premijera: 11.travnja 2018

  Režija: KATARINA PEJOVIĆ  
Autor teksta: KATARINA PEJOVIĆ
Dramaturgija: KATARINA PEJOVIĆ
Koncept videa: KATARINA PEJOVIĆ
Igraju: VANDA BOBAN JURIŠIĆ
  NADA KOVAČEVIĆ
  MIA VLADOVIĆ
   
Scena i kostim: VESNA REŽIĆ
Glazba i asistent režije: BOJAN BRAJČIĆ
Oblikovanje svjetla: SINIŠA ČOVIĆ
Autorica plakata: TISIJA KLJAKOVIĆ BRAIĆ
   
Majstor tona: TOMISLAV TOPIĆ
Rekvizita: BORIS KRIŽANOVIĆ
Garderoba: RUŽICA LEROTIĆ
Majstor pozornice: MILENKO ĆOPIĆ
   
Grafičko oblikovanje: OZREN BAKOTIĆ
Fotografije: GLORIJA LIZDE
   
 

MA-MA - ova dva jednostavna sloga u većini svjetskih jezika znače isto. Mama, mamma, maman, mutti, mom, mommy, mamacita, amma, umi, mae, maa, eem, mata – nema riječi koja je univerzalnija u univerzumu ljudskog govora, kao što nema ni moćnijeg zajedničkog imenitelja za cijelu ljudsku vrstu. A nema ni revolucionarnijeg preokreta u životu žene od onog trenutka kada rodi. Što nam se sve dogodi kada, nakon devet mjeseci nošenja, dijete dođe na svijet i dodijeli nam na neodređeno vrijeme zvanje „mame“? Čini nam se da čak i previše znamo o tome, a je li to baš tako?

 

Naše ideje i predodžbe o majčinstvu zbroj su naslijeđenih uvjerenja od prethodnih generacija majki u obitelji, nebrojenih dobronamjernih savjeta svih onih žena koje su u našoj okolini već stekle taj status, mora knjiga, članaka i crtica na tu temu. No, govorimo li doista o onim bitnim i ključnim stvarima kada govorimo o majčinstvu? Što prešućujemo, misleći da nije podobno ili dostojno? Čega se bojimo? Kako nas sustav tretira u našem postajanju majkama? Što nas u majčinstvu smeta, ljuti ili čini bespomoćnima? Što nam se podrazumijeva, a što nam se čini nesavladivim? Kako se nosimo sa svime time u početku majčinstva? I što je, za to vrijeme, s našim partnerima? A što sa svima ostalima oko nas ukoliko se odlučimo ne biti majka?...

 

MA-MA je putovanje kroz ova i mnoga druga pitanja, ponikla iz vlastitog iskustva autorica predstave, u preplitanju priča, razmišljanja, situacija i stanja, od smijeha do suza i natrag.

 

ZA UZRAST: odrasla publika