O nama

 

Povijest kazališta

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH

 

     
   
     
 
Gradsko kazalište mladih iz Splita na pragu je svoga 70. rodendana: osnovano je u prosincu 1943. godine, u jeku II. svjetskog rata, u vrelom pustinjskom pijesku dalekog El Shatta, na inicijativu nekolicine entuzijasta iz hrvatskog zbjega, kao kulturno-umjetnicko društvo ciji su clanovi bili djeca u zbjegu, prebacena u Afriku preko Visa i Italije.  Prva javna izvedba održana je 18. veljace 1944. godine.

 

Po povratku u domovinu Društvo nastavlja s radom, pa tako 1953. prerasta u Djecje kazalište ''Titovi mornari'', sa zadatkom okupljanja djece i mladeži u dramsku i baletnu sekciju te u zbor. Od 1965. godine u Kazalištu djeluje i profesionalni glumacki ansambl. 1991. godine Kazalište mijenja naziv u Kazalište mladih, a od 1994. djeluje pod sadašnjim nazivom: GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT.
 
     
   
     
 
Kazalište se danas može podiciti podatkom da su u njemu ponikla imena koja su cinila i cine okosnicu hrvatskog glumišta: Boris Dvornik, Ivica Vidovic, Josip Genda, Vasja Kovacic, Mirko Kraljev, Ratko Glavina, Aleksandar Cakic, Vlatko Perkovic, Neva Bulic, Zoja Odak, Magda Matošic, Veronika Kovacic, Marija Sekelez, Senka Bulic, Gertruda Munitic, Mani Gotovac, Davor Borcic, Rikard Simonelli, Nenad Šegvic, Milan Štrljic, Trpimir Jurkic, Marija Škaricic, Nataša Janjic i mnogi drugi poznati i priznati umjetnici. Plod je to tradicionalno prisutnih nastojanja na odgajanju generacija djece i mladih te razvijanju u njih ljubavi prema umjetnosti, a posebice kazališnoj, pa tako u splitskome GKM-u i danas, i to iznimno uspješno, djeluju studiji za djecu i mladež: Dramski studio za mladež, Djecji dramski studio i Studio za pjevanje i ples.
 
Profesionalni glumacki ansambl GKM-a, ponajviše vlastitim snagama te uz povremeno ukljucivanje vanjskih suradnika, godišnje ostvaruje tri do cetiri premijere, a iz godine u godinu sudjeluje na svim najznacajnijim festivalima i drugim manifestacijama u Hrvatskoj, osvajajuci mnoge nagrade i priznanja. O svim postignutim uspjesima zorno svjedoci cinjenica da je Grad Split posljednjih godina dodijelio Gradskom kazalištu mladih dva iznimno vrijedna priznanja: PLAKETU “GRB GRADA SPLITA” za cjelokupno djelovanje te SKUPNU NAGRADU GRADA SPLITA za uspješan rad na okupljanju mladih i širenju kulture medu njima.