O nama | Ravnatelj

 

Belmondo Miliša

 

 

Belmondo Miliša roden je u Splitu 1962 gdje je i maturirao. U Zagrebu studirao stomatologiju, defektologiju, sociologiju, diplomirao glumu,  nekoliko godina bio u angažmanu u splitskom HNK-u , radio u vecini zagrebackih kazališta odigravši dvadesetak uloga.
 
Misticka kriza neodredenog tipa zgrabila ga 1990. Naredne godine ulazi u red franjevaca konventualaca, teologiju diplomira u Rimu, a u Assisiju studira medureligijski dijalog. Afirmira se kao propovjednik.
 
Nakon 9 godina razvrgava vezu s organiziranom religijom i vraca se u svijet u kojem ne zna što ce i kako ce. Zahvaljujuci znanjima stecenim po internacionalnim koledžima, pocinje raditi kao prevoditelj, a onda i kao urednik u nakladnickoj kuci Jesenski i Turk. Voli prevoditi za kazalište (T. Williams „Noc iguane“, McPherson „Brana“ itd), ali i teme iz podrucja popularne znanosti (Wilson „O ljudskoj prirodi“).
 
Povremeno održava tecajeve povijesti religija u kojima polaznicima objašnjava što je voodoo a što tantra. Nastupa s Vesnom Krmpotic kao njen osobni teolog koji tumaci ono što pjesnikinja piše.
 
Prije nekoliko godina vratio se glumi i zaposlio u GKL Split gdje je s radošcu igrao za djecu. Sve više vremena provodi i u pisanju pa se nizu eseja i prijevoda pridružuju  dramski tekstovi za djecu, a u pripremi su i oni za odrasle.
 
Redovito nastupa na Priciginu jer je pripovjedacka umjetnost ono što mu najbolje ide. Osjetivši potrebu za dramskim ulogama prelazi u splitski GKM. Buducnost vidi u traganju za izgubljenim vremenom, glumi, pripovijedanju i kako su stvari krenule – pisanju.