Predstave | reprize| Važno je zvat se Ernešto!

 

Važno je zvat se Ernešto

Slavna britanska komedija u ambijentu starog Splita 

Marijana Nola / Oscar Wilde

Premijera: 6. svibnja 2014.

  Redatelj ROBERT RAPONJA  
Scenografija i kostimografija: JASMINA PACEK
Glazba: MIRKO KRSTIČEVIĆ
Oblikovatelj svjetla: MIHO DOLINA
Jezična savjetnica: MAGDA MATOŠIĆ
   
Igraju: SINIŠA NOVKOVIĆ
  IVO PERKUŠIĆ
  LIDIJA FLORIJAN
  VANDA BOBAN JURIŠIĆ
  NADA KOVAČEVIĆ
  VINKO MIHANOVIĆ
  BRANIMIR RAKIĆ
  ANA GRUICA UGLEŠIĆ (KATARINA ROMAC)

 

BOJAN BRAJČIĆ
 
 
 

“Važno je zvati se Ernest“ djelo je književnog genija, engleskog dramatičara Oscara Wildea. Komedija je premijerno prikazana u Londonu 1895. godine u St. James teatru. “Važno je zvati se Ernest“ je hirovita romantična komedija, ali istovremeno i vrlo oštroumna društvena satira koja ima pomalo bizaran zaplet. Dvojica prijatelja zapliću se u klupko komičnih situacija koje izaziva njihova težnja za prikrivanjem vlastitog identiteta. Ime “Ernest“ u engleskom prijevodu ima simbolično značenje, odnosno označava iskrenost, poštenje i ozbiljnost kao karakternu osobinu.

 
   
         

Jere Duplančić, jedan od protagonista ove komedije, vodi dvostruki život. Kreirao je fiktivnu osobu - nepostojećeg brata zvanog Ernešto kojeg koristi kao vlastiti alibi za bijeg iz stvarnosti u život koji je prema njegovom mišljenju privlačniji. Kroz imaginarni lik Ernešta traži sva zadovoljstva koja su mu kao Jeri nedostupna. Nakon bezbroj obrata i komičnih zapleta, otkrivaju se potpuno nevjerojatne stvari.

 

 

 
 

U ovoj predstavi likovi nisu samo promijenili imena već i karakterne crte.

Pretvorili su se u ljude našeg podneblja i na satirički način prikazuju život i običaje Splita i njegovih stanovnika u 19. stoljeću. Splitski Ernest, odnosno Ernešto, oslanja se na osnovni motiv Wildeovog Ernesta, ali duh komedije prilagođen je našoj sredini. Likovi razmišljaju i izražavaju se na drugačiji način, karakterističan i svojstven našem podneblju i svjetonazoru.  Govor je postao oporiji, izravniji i dobio novu dozu prirodnosti i cinizma. Komičnost je prilagođena našoj publici i njezinoj aluzivnosti. Na taj način “Važno je zvat se Ernešto“ postaje originalna splitska komedija.