Glumci |Vinko Mihanović

 

Vinko Mihanović

     
 

Prvu kazališnu predstavu Euripidovu ''Elektru'' odigrao je 11. kolovoza 1988. godine na Splitskom ljetu u produkciji HNK Split i režiji Paola Magellija. Od tada pa do danas odigrao je preko 100 različitih uloga u brojnim predstavama, serijama i filmovima. U dosadašnjoj karijeri odigrao je preko 3000 predstava. 1989. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu – smjer gluma. Odmah po završetku studija napušta HNK Split gdje je radio od tijekom školovanja te odlazi u HNK "Ivana pl. Zajca" Rijeka. Po povratku iz Rijeke, kratko radi u GKL Split, a onda 1998. započinje suradnju s GKM Split, a od travnja 2001. je i službeno je član profesionalnog glumačkog ansambla gdje i danas radi.

 

Osim kao glumac 1999. do danas angažiran je i kao voditelj Dramskog studija za mladež za srednjoškolce iz kojeg su svih ovih godina proizašli brojni aktualni mladi hrvatski glumci. Prošao je i zahtjevnu audiciju za posao voditelja na Hrvatskoj radio televiziji, ali je ipak ostao vjeran kazalištu. Radio je i kao radijski voditelj.

 

Od 2011. do danas predsjednik/potpredsjednik Kazališnog vijeća GKM Split. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), najviše strukovne udruge u Hrvatskoj te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO).

 

Igrao je u nekoliko serija (“Zabranjena ljubav”, ''Najbolje godine'', "Larin izbor", "Ruža vjetrova", ''Neki novi glumci'', "A Christmas in the sun'' / "Božić na suncu''), TV drama ("Elektra", "Muka", "Passio"), filmova (''Lager Niš'', ''Nor love it as it was'', "Ono misto"), TV reklama ("Elite kava'', ''Samsung'') i spotova ("Parni Valjak: Tanki živci", Miroslav Škoro: Pola života).

 

Od 2000. do 2003. godine, a u organizaciji Vijeća Europe, sudionik je projekata “Les theatrales des jeunes en Europe” koji su se održavali u Strasbourgu (Bussang). Osnivač je, pokretač i realizator nekoliko samostalnih višegodišnjih projekata “Kazalištem protiv nasilja” i “STOP nasilju – Možemo i drugačije” koji su realizirani u splitskim domovima za djecu Maestral i Centru za odgoj Brda, a koji su bili dio globalnog projekta “Theatre against the violence (Kazalištem protiv nasilja)" za prevenciju nasilja među mladima. Sudionik i velikog glazbenog projekta "Groove mix" u Topuskom 2003. godine.

 

Strastveni je ljubitelj filma, pop-rock glazbe i trčanja, stvari bez kojih bi mu život bio gotovo nezamisliv. Osnovao je i pokreno nekoć poznate splitske "Balinjera partyje" koji su bili posvećenii novom valu i glazbi osamdesetih na kojima je radio i kao DJ.

 

U travnju 2015. godine istrčao je maraton u Parizu (42.195m) te svoj najbrži polumaraton u Amsterdamu (21.0975m) u listopadu iste godine. Trčao je i brojne utrke na 100m, 400m, 5.000m i 10.000m. Osvajač brončane medalje u svojoj kategoriji na legendarnoj splitskoj trci ''Skalinada 2014'' dok je tri godine poslije u istoj trci bio na korak od nove medalje (4. mjesto).

 

Pokretač je i realizator nekoliko projekta “Kazalištem protiv nasilja” i “STOP nasilju – Možemo i drugacije” koji su realizirani u splitskim domovima za djecu Maestral i Centru za odgoj Brda.

Web stranice glumca Vinka Mihanovića: http://web.vip.hr/vinko.mihanovic.vip

Vinko Mihanović na Internetu

 

   

 

   
   

 

Web stranice glumca Vinka Mihanovića: http://web.vip.hr/vinko.mihanovic.vip

 

E-mail: vinko.mihanovic@gmail.com

 

Telefon: 021 344 979