Vinko Mihanović

Vinko Mihanović

kontakt br:021 / 344 979

e-mail:vinko.mihanovic@gkm.hr

vanjska poveznica:http://vinkomihanovic.byethost7.com/?i=1

Prvu kazališnu predstavu Euripidovu ”Elektru” odigrao je 11. kolovoza 1988. godine na Splitskom ljetu u produkciji HNK Split i režiji Paola Magellija. Od tada pa do danas odigrao je preko 100 različitih uloga u brojnim predstavama, serijama i filmovima. U dosadašnjoj karijeri odigrao je preko 3000 predstava. 1989. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu – smjer gluma. Odmah po završetku studija napušta HNK Split gdje je radio od tijekom školovanja te odlazi u HNK “Ivana pl. Zajca” Rijeka. Po povratku iz Rijeke, kratko radi u GKL Split, a onda 1998. započinje suradnju s GKM Split, a od travnja 2001. je i službeno je član profesionalnog glumačkog ansambla gdje i danas radi. Osim kao glumac 1998. do danas angažiran je i kao voditelj Dramskog studija za mladež za srednjoškolce iz kojeg su svih ovih godina proizašli brojni aktualni mladi hrvatski glumci. Prošao je i zahtjevnu audiciju za posao voditelja na Hrvatskoj radio televiziji, ali je ipak ostao vjeran kazalištu. Radio je i kao radijski voditelj.

Od 2011. do danas predsjednik/potpredsjednik Kazališnog vijeća GKM Split. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), najviše strukovne udruge u Hrvatskoj te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO).

Igrao je u nekoliko serija (“Zabranjena ljubav”, ”Najbolje godine”, “Larin izbor”, “Ruža vjetrova”, ”Neki novi glumci”, “A Christmas in the sun”), TV drama (“Elektra”, “Muka”, “Passio”), filmova (”Lager Niš”, ”Nor love it as it was”, “Ono misto”), TV reklama (“Elite kava”, ”Samsung”) i spotova (“Parni Valjak: Tanki živci”, Miroslav Škoro: Pola života).

Od 2000. do 2003. godine, a u organizaciji Vijeća Europe, sudionik je projekata “Les theatrales des jeunes en Europe” koji su se održavali u Strasbourgu (Bussang). Osnivač je, pokretač i realizator nekoliko samostalnih višegodišnjih projekata koji su realizirani u splitskim domovima za djecu Maestral i Centru za odgoj Brda u okviru projekta “STOP nasilju – Možemo i drugačije”, a koji su bili dio globalnog projekta “Theatre against the violence (Kazalištem protiv nasilja)” za prevenciju nasilja među mladima. Sudionik i velikog glazbenog projekta “Groove mix” u Topuskom 2003. godine

Veliki je ljubitelj trčanja. Do sada je otrčao 1 maraton i 9 polumaratona. U travnju 2015. godine istrčao je svoju najdužu trku u životu, 42.195 metara Pariškog maratona (Marathon de Paris). Iste godine u listopadu je otrčao i svojih najbržih 21.097 metara Amsterdamskog polumaratona (Amsterdam half marathon). Trčao je i brojne utrke na 100m, 400m, 5.000m i 10.000m. Osvajač brončane medalje u svojoj kategoriji na legendarnoj splitskoj trci ”Skalinada 2014” dok je tri godine poslije u istoj trci bio na korak od nove medalje (4. mjesto).

Osim trčanja, strastveni je ljubitelj filma i pop-rock glazbe, stvari bez kojih bi mu život bio gotovo nezamisliv. Osnovao je i pokrenuo nekoć poznate splitske “Balinjera partyje” koji su bili posvećeni novom valu i glazbi osamdesetih na kojima je radio i kao DJ.