Carevo novo ruho

Siniša Novković (prema motivima Hansa Christiana Andersena)

Carevo novo ruho

Režija: Siniša Novković

Raspored

Internet je izvršio veliki utjecaj na naše živote i postao nezaobilazan oblik svakodnevne komunikacije. Pristup internetu postao je gotovo nužna čovjekova potreba. Danas nam je na dlanu cijeli svijet i svi smo spojeni internetskim sponama kao neuroni u jednom velikom mozgu. Običnim klikom možemo saznati bilo što o bilo kome. Koliko god je internet donio dobra čovjeku, u istoj mjeri mu je i oduzeo. Preko društvenih mreža u milisekundi saznajemo sve o svijetu ali i ujedno dopuštamo da on saznaje sve o nama neovisno o tome jesu li te informacije istinite ili lažne. Upravo zbog toga današnja internetska generacija djece je u velikoj opasnosti. Jedna od najvećih je svakako online nasilje. 

Upravo to je jedna od tema i predstave Carevo novo ruho. 

Carstvo kojim vlada Car Andrija smješteno je u doba današnjice i osvrće se na aktualne teme. Naš Car je potpuni ovisnik o društvenim mrežama i internet trendovima. Pod svaku cijenu želi imati najviše pratitelja i lajkova na svijetu. Spletom okolnosti online ugled mu bude uništen i postaje žrtva online nasilja. U pokušajima da vrati svoju popularnost vjeruje svemu što vidi i pročita na internetu i tone još dublje te sa sobom povlači i cijelo carstvo. 

Predstava je ovo za cijelu obitelj u kojoj oni najmlađi uviđaju potencijalne opasnosti lažnog prikaza svijeta, a oni odrasli svjedoče još jednom prikazu lošeg korištenja društvenih mreža i potrebe da se djecu zaštiti od istih.

Siniša Novković

 

Zahvale:

Ana Gruica Uglešić, Mikula Vladović, Maja Matas, Gordan Vasilj, Ines Nosić, Paula Brnada, Luka Matošić, Deni Prodan Filipović, Nađa Topić, Dora Petrić, Žana Vukičević, Karlo Barbir, Matea Šošić, Leon Macanović, Larisa Bogdanov, Klara Šunjić, Marin Primorac, Petra Bašić, Mirna Ćurin

 

Napomena: U predstavi se koriste svjetlosni efekti koji osobama s teškoćama mogu izazvati neugodnosti.

 

IZ MEDIJA:

Slobodna Dalmacija

Uloge:

Lidija Florijan

Vinko Mihanović

Vanda Boban Jurišić / Anja Ostojić

Nada Kovačević

Autorski tim:

Tekst:Siniša Novković (prema motivima Hansa Christiana Andersena)

Redatelj:Siniša Novković

Asistent redatelja:Bojan Brajčić

Odabir glazbe:Siniša Novković

Video:Siniša Novković

Kostimografija:Anamarija Asanović

Kostim Cara i kostimski dodatci:Smiljana Penić

Dizajn svjetla:Elvis Butković

Majstor tona:Tomislav Topić

Grafičko oblikovanje:Pavle Sviličić @ Parallel design

Fotografija:Ivan Gudić

Sudjeluju u videoprojekcijama:Ana Gruica Uglešić, Mikula Vladović, Maja Matas, Gordan Vasilj, Ines Nosić, Paula Brnada, Luka Matošić, Deni Prodan Filipović, Nađa Topić, Dora Petrić, Žana Vukičević, Karlo Barbir, Matea Šošić, Leon Macanović, Larisa Bogdanov, Klara Šunjić, Marin Primorac, Petra Bašić, Mirna Ćurin

Izrada scenografije:Boris Križanović

Šminka:Dolores Žanko

Garderoba:Ružica Lerotić

Scena:Milenko Čopić