Heidi

Johanna Spyri / Ivan Leo Lemo

Heidi

Režija: Ivan Leo Lemo

Raspored

Mnogi će ljudi, kao odgovor na pitanje koja im je najdraža knjiga koju su ikada pročitali, navesti priču o Heidi Johanne Spyri. Priča o veseloj bosonogoj djevojčici koja je ostala bez roditelja i odrasla uz djeda u Alpama, skoro 150 godina pronalazi put do dječjih srca. Gradsko kazalište mladih želi i novim naraštajima predstaviti tu divnu priču čija je pedagoška i umjetnička vrijednost neupitna. Osim optimizma i entuzijazma koje spisateljica Johanna Spyri opisuje kroz djevojčicu Heidi, ova će predstava veliki naglasak dati i kultiviranju ljubavi prema prirodi, što je vrlo važno za današnju gradsku djecu koja sve češće svoje slobodno vrijeme, umjesto u prirodi, provode pred kompjuterom ili televizorom.
I autorica Johanna Spyri, kroz životnu priču Heidine prijateljice iz grada, Klare, opisuje čest fenomen otuđenosti i ispraznosti gradskog života koji rijetko vodi k sreći. U današnje vrijeme, kada su materijalistički pristup i nekultivirana ljubav prema prirodi čest simptom medu odraslima i nezdravi okvir u kojem mnoga djeca odrastaju, ova je priča posebno aktualna i potrebna jer preporuča posvećenost prijateljstvu i povratak prirodnom načinu života.

Heidi je jedan je od najčitanijih i najizvođenijih dječjih klasika. Postoji najmanje sedam filmskih adaptacija i bezbroj onih za kazalište, radio, televiziju, cak i operu.

Ovo je također i predstava o prijateljstvu, jer način na koji Heidi utječe na svoju bolesnu prijateljicu iz grada, dovodi Klaru do ozdravljenja. Naime, ljepota i privlačnost švicarskih Alpi koje ova predstava inscenira, poruka su djeci koja odrastaju uz brz život i tehnologiju da što češće borave u prirodi i da ljubav prema životu, zdravlje i vitalnost crpe iz njezine ljepote i raznolikosti biljaka i životinja, jer je to način da im djetinjstvo bude rezervoar sreće koji će koristiti cijeli život.

 

Predstava je namijenjena publici od 6 do 14 godina.

TRAJANJE: 65 min

 

Uloge:

Siniša Novković

Aneta Matulić

Nada Kovačević

Vinko Mihanović

Autorski tim:

Scenografija:Vesna Režić

Kostimografija:Mirjana Zagorec

Glazba:Zvonimir Dusper

Oblikovatelj svjetla:Miho Dolina