Hrvatski izumitelji

Nina Horvat

Hrvatski izumitelji

Režija: Nina Kleflin

Raspored

“Hrvatski izumitelji” su dinamičan i zanimljiv dramski tekst mlade spisateljice Nine Horvat.

U duhovitim nadmetanjima dvaju likova: sportski orijentirane i vrckave Slavoljube i njenog prijatelja, samozatajnog štrebera Ruđer saznajemo brojne zanimljive činjenice o izumiteljima hrvatskog porijekla.

Iako Slavoljuba na početku ovog veselog dramskog zapleta misli da hrvatskih izumitelja sigurno nema puno, Ruđer joj dokaže da ih ima daleko više nego bi to itko mogao misliti.
Kroz njihove dopadljive igre, u kojima ima i ponešto ljubavnih simpatija, Ruđer nauči Slavoljubu da hrvatski inovatori stoje iza mnogih nama poznatih stvari. Od Cepelina do penkale, od padobrana do torpeda – kroz zabavne priče, Slavoljuba će otkriti da su naši izumitelji obogatili svijet mnogim sjajnim i korisnim izumima. Ruđer će ju zainteresirati za znanost, pobuditi će njenu znatiželju i dokazati joj da učenje i istraživanje nikada nije dosadno.
Slavoljuba, koja je pustolovna, spretna i okretna, zadati će Ruđeru puno muke svojim šarmantnim zadacima i duhovitim šalama, ali na kraju oboje će biti na dobitku.
Ruđer postaje vještiji i brži, a Slavoljuba postaje spremna da s više zanimanja uči prirodne predmete kojima nije bila nimalo sklona.
Predstava prati i mali ljubavni zaplet – Slavoljuba zavoli Ruđera zbog njegovih znanja i interesantnih priča, a Ruđer dobije djevojku koja je uvjerena da će postati super junakinja ili bar tajna agentica.

Ovaj originalno napisan dramski tekst mladim gledateljima donosi niz vrlo zanimljivih aspekata. Prije svega upoznaje ih s činjenicom da je Hrvatska uistinu dala svijetu začuđujuće velik broj izumitelja i inovatora, te ih upoznaje s njihovim sudbinama kroz duhovite biografske crtice. Uz to, pričajući o takvim znanstvenim doprinosima, kod mladih ovaj tekst pobuđuje inspiraciju, nudi im priče koje vrednuju hrabrost i viziju, koje govore o ljudima koji su bili ispred svog vremena i koji su svojim vizionarskim poduhvatima gurali naprijed povijest svijeta. Priče o hrvatskim izumiteljima djeci dokazuju da su inovatori, izumitelji i znanstvenici dolazili i iz malih sredina, iz običnih obitelji i da su za njihov uspjeh najzaslužniji bili upravo znatiželja, neumorno istraživanje i učenje, ali i mašta, ne prihvaćanje ograničenja.

Ruđer iz naše priče vjeruje da će i sam postati izumitelj.
Još ne zna što će biti njegov izum, ali vjeruje da će to biti veliko. Zato nam je cilj da svaki mladi gledatelj ode s ove predstave inspiriran, nadahnut i uz poruku: sve je još pred nama i svijet smo čeka da ga otkriješ baš ti!

Uloge:

Nada Kovačević

Vinko Mihanović

Autorski tim:

Glazba:Tomislav Topić

Kostimografija:Sara Lovrić Caparin

Scenografija:Nina Kleflin

Oblikovatelj svjetla:Elvis Butković

Likovno oblikovanje:Tina Vukasović

Fotografija:Ivan Gudić

Grafička obrada:Pavle Sviličić