Isus, Sin čovječji

Kahlil Gibran / Belmondo Miliša

Isus, Sin čovječji

Režija: Belmondo Miliša

Raspored

Nova produkcija Gradskog kazališta mladih donosi sasvim drugačije viđenje scenskog uprizorenja. Riječi otvorenosti, propitkivanja, suosjećanja i nade otvaraju se kao predložak kazališne predstave koja je i više od toga…

ISUS, SIN ČOVJEČJI, predstava je neuobičajenog oblika i sadržaja. Glumac i teolog Belmondo Miliša, interpretaciju tekstova glasovitog pjesnika i mistika Kahlila Gibrana kombinira s vlastitim promišljanjima o biti Isusove poruke. Pritom zastupa i daje glas svim kutovima gledanja – kršćanskim, agnostičkim i ateističkim. Deset Gibranovih tekstova, deset je likova, imaginarnih Isusovih suvremenika koji svaki sa svojim uvjerenjima i temperamentima predstavljaju ljudske tipove i društvene klase i kao takvi izlažu dojmove o neobičnom čovjeku kojega su susreli. Ima tu bijesa, nerazumijevanja, mističnog prosvjetljenja itd. Upravo zbog toga ovi tekstovi nikada nisu izgubili svoju suvremenost jer u navedenim tipologijama s lakoćom razaznajemo psihološke i društvene modele našeg vremena.

Gibranovi tekstovi samo su polazište za autorski dio Milišinog teksta. Nije to tekst u klasičnom smislu riječi već vrlo slobodan oblik komunikacije sa samim sobom i s publikom. Autor koji je dobar dio života posvetio proučavanju religija, iznosi svoja razmišljanja, iskustva i nedoumice. Anegdotalno, provokativno u slobodnoj formi koja dopušta uključivanje publike i pitanja, ova predstava je prvi korak GKM-a ka otvaranju filozofskog, dijaloškog oblika kazališta.

Premijera 14. svibnja 2021.

IZ MEDIJA:

Slobodna Dalmacija

Uloge:

Belmondo Miliša

Autorski tim:

Glazba:Tomislav Topić

Svjetlo:Siniša Čović

Garderoba:Ružica Lerotić

Scena:Boris Križanović i Milenko Čopić

Fotografija:Ivan Gudić

Likovno oblikovanje:Pavle Sviličić