MA-MA

Katarina Pejović

MA-MA

Režija: Katarina Pejović

Raspored

MA-MA – ova dva jednostavna sloga u većini svjetskih jezika znače isto. Mama, mamma, maman, mutti, mom, mommy, mamacita, amma, umi, mae, maa, eem, mata – nema riječi koja je univerzalnija u univerzumu ljudskog govora, kao što nema ni moćnijeg zajedničkog imenitelja za cijelu ljudsku vrstu. A nema ni revolucionarnijeg preokreta u životu žene od onog trenutka kada rodi. Što nam se sve dogodi kada, nakon devet mjeseci nošenja, dijete dođe na svijet i dodijeli nam na neodređeno vrijeme zvanje „mame“? Čini nam se da čak i previše znamo o tome, a je li to baš tako?

Naše ideje i predodžbe o majčinstvu zbroj su naslijeđenih uvjerenja od prethodnih generacija majki u obitelji, nebrojenih dobronamjernih savjeta svih onih žena koje su u našoj okolini već stekle taj status, mora knjiga, članaka i crtica na tu temu. No, govorimo li doista o onim bitnim i ključnim stvarima kada govorimo o majčinstvu? Što prešućujemo, misleći da nije podobno ili dostojno? Čega se bojimo? Kako nas sustav tretira u našem postajanju majkama? Što nas u majčinstvu smeta, ljuti ili čini bespomoćnima? Što nam se podrazumijeva, a što nam se čini nesavladivim? Kako se nosimo sa svime time u početku majčinstva? I što je, za to vrijeme, s našim partnerima? A što sa svima ostalima oko nas ukoliko se odlučimo ne biti majka?…

MA-MA je putovanje kroz ova i mnoga druga pitanja, ponikla iz vlastitog iskustva autorica predstave, u preplitanju priča, razmišljanja, situacija i stanja, od smijeha do suza i natrag.

 

IZ MEDIJA:

Dalmatinski portal – Noć kazališta uz MA-ME

Dalmacija danas – Predstava MA-MA brutalno iskreno prikauzje najteži posao na svijetu

Youtube – Premijera – MA-MA

PS-PORTAL.EU

Autorski tim:

Dramaturgija:Katarina Pejović

Koncept videa:Katarina Pejović

Scena i kostim:Vesna Režić

Glazba i asistent režije:Bojan Brajčić

Oblikovanje svjetla:Siniša Čović

Autorica plakata:Tisija Kljaković Braić

Majstor tona:Tomislav Topić

Rekvizita:Boris Križanović

Garderoba:Ružica Lerotić

Majstor pozornice:Milenko Ćopić

Grafičko oblikovanje:Ozren Bakotić

Fotografije:Glorija Lizde