Mačak u čizmama

Charles Perrault / Nina Kleflin

Mačak u čizmama

Režija: Nina Kleflin

Raspored

O čemu govori bajka Mačak u čizmama

Mačak u čizmama nije samo priča o lukavom mačku koji zna da površnim i lakovjernim ljudima odijelo čini čovjeka, pa da ih izvanjski sjaj lako zaslijepi i zavara, već je to priča koja nam govori puno više. Prije svega, ova nam bajka poručuje da je naša sudbina u našim rukama i da nam se ponekad naša životna situacija može učiniti nepovoljnom, ali da se sve uvijek može promijeniti u našu korist. Jedno razdoblje mora završiti da bi drugo mogla početi, ono što je bilo loše, postaje dobro, dolazi do obrata, obrtanja, prevrata.

Mlinarev sin ima klasičnu sudbinu trećeg sina u bajci, on dobiva najlošiji dio nasljedstava, bezvrijednu mačku. Mačak je u najboljem slučaju društvo, on u daljnjem životu ne donosi nikakvu vidljivu korist. No, stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine na prvi pogled. Jer upravo mačak ima ono najvažnije: plan, zamisao, ideju.

On zna kako će, za dobrobit svoga gospodara, mladog mlinarevog sina, zadobiti povjerenje lakovjernog, taštog i priglupog kralja. Prije svega, on to čini ne zato što mu je mlinarev sin gospodar, nego zato što mu je prijatelj. Mačak zna da siromašni mlinarev sin može postati kraljević, može postati plemenitaš i vladar, jer u svom srcu i u svom poštenju nosi kvalitete za to.

Mačak će kralja kupiti svojim izvanjskim izgledom, ali i darovima. On mu donosi skupocjenu hranu koju kralj najviše voli jesti . Kad mačak ne bi bio iz vremena bajke, nego, recimo, iz današnjice, on bi nekog moćnika kojeg želi impresionirati odveo u restoran na kakvu skupu večeru. I također bi ga uvjerio da njegov mladi gospodar posjeduje mnoge zemlje, livade i oranice (ili danas: građevinske terene uz more) kako bi pohlepni kralj bio uvjeren da će mladiMarkiz od Karabasa samo povećati njegovo bogatstvo. Jer kraljevi iz bajke, a i moćnici današnjeg vremena u svoje društvo uglavnom puštaju samo one koji su im slični: bogate i važne ljude, pune lažnog sjaja i razmetljivosti. No, problem koji Mačak mora riješiti nije lagan. Na kraju priče on mora dokazati da njegov gospodar, obični mlinarev sin, zaista ima palaču i škrinju punu zlata. Za to Mačak mora napraviti poduhvat, obrat situacije, prevrat u igri života. Mora pobijediti zlo koje ih okružuje, mora progutati gorak zalogaj sudbine. On će dokazati da onaj koji nije imao ništa može imati sve, da onaj koji je bio na dnu, sada može kročiti na vrh.

Kralja u strahu i opsadi neprestano drži Zli Čarobnjak. On dakako, simbolizira, sve ružne, teške i nepravedne stvari koji čovjeku mogu otežati životni put. Zli Čarobnjak u našoj bajci jede, proždire i guta sve pred sobom, upravo kao što i u današnjem svijetu bolesti, ratovi, siromaštvo i druge nevolje tlače običnog čovjeka. Mačak, u svoje ime i u ime svog prijatelja mora pobijediti to zlo. Mora prvo shvatiti kako to zlo djeluje, kakvo je, koje su mu osobine, jer upravo koristeći njegove slabosti, Mačak će nadmudriti Zlog Čarobnjaka. Koristeći njegovu taštinu i razmetljivost, Mačak će ZlogČarobnjaka smanjiti, svesti na njegovu suprotnost, na nešto tako malo da se može bez problema riješiti, progutati.

Zli Čarobnjak koji je gutao sve što poželi, biti će i sam progutan. Nastati će upravo ono što se činilo nemoguće: obrat, obrtaj, sretna promjena sudbine.

Priča Mačak u čizmama dokazat će nam da je sve što želimo u našim rukama. Da životni put treba koračati hrabro i širom otvorenih očiju. Promatrati svijet oko sebe tako da neprestano učimo, bogatimo se novim saznanjima, jer samo će mudrost biti naš štit da razumijemo život i da ga onda, uz malo sreće, možemo okrenuti sebi na radost.

Vjeruj u sebe, reći će Mačak, i imaj dobar plan – ostvariti će se svaki san!

Nina Kleflin

 

 

IZ MEDIJA:

Slobodna Dalmacija

Dalmatinski portal

Dalmacija danas

Dalmatinski portal

Slobodna Dalmacija

Uloge:

Mačak:Ivo Perkušić

Edgar, najmlađi mlinarev sin:Matija Grabić

Kralj:Siniša Novković

Princeza Lavinia:Katarina Romac

Harun, zli čarobnjak:Mia Vladović

Postolar / Gostioničar / Seljak:Matko Elezović

Trubač / Seljak:Karlo Barbir

Paž / Seljak:Leon Macanović

Autorski tim:

Adaptacija i režija:Nina Kleflin

Scenografija:Željko Radišić

Kostimografija:Sara Lovrić Caparin

Autorska glazba i stihovi:Ines Prajo / Arjana Kunštek

Oblikovanje tona:Tomislav Topić

Oblikovanje rasvjete:Elvis Butković

Vocal coach:Branka Pleština Stanić

Izrada scenografije:Boris Križanović

Slikarski radovi:Tina Vukasović

Izrada rekvizite:Marino Vukasović

Krojački radovi:"Frak i Krinolina" Osijek - Zvonko Majdiš

Krojački radovi:Smilja Penić

Obućarski radovi:Jozo Martić

Oblikovanje pokrivala za glavu:Ankica Matijaš

Šminka i frizura:Dolores Žanko

Aranžmani pjesama :Tihomir Preradović

Snimanje glasova i produkcija:Studio "Spalaton" - Leo Škaro

Garderoba:Ružica Lerotić / Snježana Ilić Mustapić

Scenski rad:Milenko Čopić

Voditelj tehnike:Siniša Čović

Fotografija:Ivan Gudić

Grafička obrada:Pavle Sviličić @ Parallel design