Šuti, muči

Autorski projekt Darija Harjačeka i Dore Golub

Šuti, muči

Režija: Dario Harjaček

Raspored

euforija i praznina

 

Protagonisti autorskog projekta Šuti, muči mladi su ljudi u dvadesetim godinama života. Na početku predstave, gledatelji ih zatiču u liminalnoj zoni između adolescencije i odrasle dobi, kazališno oživotvorenoj kroz metaforu jednog prijelomnog ljeta. Eskapizam partijanerske kulture, primarnog vezivnog tkiva koje učvršćuje i potvrđuje važnost prijateljske zajednice likova, svoj kontrapunkt pronalazi u mamurnim konfrontacijama mladih sa stvarnošću unutar njihovih roditeljskih domova. Euforična ikonografija njihovog svijeta paravan je psihičkim stanjima praznine, krize identiteta i depresije. Sasvim u skladu s estetskim načelima srodnih pop kulturnih proizvoda, eksplozije šljokica i neona te pulsacije elektronske glazbefiguriraju kao zavodljivi simbolički supstitut (ili nadopuna) pretjeranoj stimulaciji, uhvaćenoj u procjepu između namjerno inducirane nadraženosti osjetila i rastuće anksioznosti od koje likovi, paradoksalno, cijelo vrijeme pokušavaju pobjeći.

Kao što i sam njezin naslov sugerira, predstava adresira zabrinjavajuću (ne)mogućnost komunikacije o problemima koje se u kolokvijalnom govoru i javnom diskursu i dalje prečesto percipira kao tzv. tabu teme – depresiji, anksioznosti i samoozljeđivanju te, s druge strane, seksualnosti u širem smislu –neovisno o tome pokušava li se (ili odbija) o njima progovoriti u kontekstu obiteljskih, prijateljskih ili pak partnerskih zajednica.

Šuti, muči ujedno je priča o prekidima i raskidima, tematski bliska coming-of-age žanru, s obzirom na činjenicu da većina njezinih likova nastoji izrasti, radije nego odrasti, iz simbiotskih odnosa svojeg djetinjstva ili, rječnikom moderne psihologije, uspostaviti čvršće i(li) jasnije granice spram svoje okoline. Osim razvojnom potrebom za emancipacijom, slutnja raspada međuljudskih odnosa prikazanih u predstavi suptilno je motivirana i rastućim klasnim razlikama, kao i prividnom ideološkom besviješću i svjetonazorskom dezorijentacijom mlađe generacije, pa su pozicije i sukobi likova uvelike određeni njihovim stavovima prema novcu.

Zaključno, Šuti, muči prije svega je predstava o prividno izlizanoj temi, često zanemarenoj i u popularnim narativima potisnutoj od strane mnogo popularnije romanse – prijateljstvu. Naime, premda je opisane protagonistesvakako moguće okarakterizirati kao svojevrsne luzere, ili makar predstavnike još jedne izgubljene generacije, sposobnost ostvarivanja i održavanja međuljudske bliskosti u njihovoj će se priči pokazatikao mnogo važnija vrijednost od kategorije individualnog (ne)uspjeha, pogotovo u kontekstu konfrontacije pojedinaca s problemima poput anksioznosti i depresije. Nakon svih prekida i raskida, tektonskih poremećaja i bolnih transformacija, prijateljska zajednica ponovno će prigrliti izoliranu individuu koja – suprotno popularnom mišljenju – ne može, ali i ne treba, opstajati sama.

Dora Golub

Uloge:

Andrea:Vanda Boban Jurišić

Marta:Ana Gruica Uglešić

Boris:Siniša Novković

Baba:Nada Kovačević

Veronika:Ivana Gudelj

Luka:Matija Grabić

Marin:Denis Tomić

Petar:Maro Drobnić

Sara:Luna Pilić

Stela:Mia Bujan

Đoni:Mihael Elijaš

Autorski tim:

Redatelj:Dario Harjaček

Dramaturginja:Dora Golub

Koreografkinja:Ana Gruica Uglešić

Scenografkinja:Nikolina Kuzmić

Kostimografkinja:Ana Mikulić

Autor glazbe:Tomislav Topić

Oblikovanje svjetla:Siniša Jakovčević

Izrada scenografije:Boris Križanović

Rekvizita:Marino Vukasović

Krojački radovi:Smilja Penić

Fotografija:Ivan Gudić

Video:Andrija Jurčević

Garderoba:Ružica Lerotić

Šminka:Dolores Žanko