Vic o Sizifu

Ivan Planinić

Vic o Sizifu

Režija: Ivan Planinić

Raspored

„Mit o Sizifu“ Alberta Camusa završava tezom da Sizif niječe bogove i da je Sizifov svijet, svijet bez gospodara. Kada nam taj Sizif ponovno ispriča antički mit o sebi, događa se komični obrat i nastaje vic u kojem ljudi više nisu igračke u rukama bogova, već bogovi postaju igračke u rukama čovjeka.

Predstava „Vic o Sizifu“ – fejk mit o bogovima i ljudima – opušteno zaviruje u pukotine općih mjesta grčke mitologije i kamijevski nas zapitkuje je li Sizif najveći lukavac među smrtnicima ili obični drznik koji odbija umrijeti. Je li vječno guranje kamena pravedna kazna ili samo nepravedno iživljavanje egoističnog boga? Jesu li Camusove metafore o Sizifu kao o radniku ili o Sizifu kao o Don Juanu i dalje ekskluzivne, ili Sizifa, sada kao vic junaka, možemo promatrati i kao mačo-kapitalista, odnosno kao kič-ljubavnika?

Jednostranost antičkog mita, koji dominantno brani bogove – muškarce, umanjuje boginje – žene, a smrtnike – ljude čini besmislenim herojima, te višeslojnost Camusova teksta otkrili su nam da se u Sizifovom poslu ipak skriva i smisao, a da Sizifa, osim sretnim, možemo zamisliti i tužnim.

Uloge:

Karlo Mrkša

Autorski tim:

Dramaturginja i autorica teksta:Ivana Vuković

Glasovi:Jadranka Đokić, Domagoj Janković, Iva Kraljević, Nikša Marinović, Bernard Tomić, Paško Vukasović

Producentica:Romana Brajša

Oblikovanje zvuka:Luka Gamulin

Autor videoprojekcije:Miro Manojlović

Autori glazbe:Karlo Mrkša i Filip Triplat

Kostimografkinja:Petra Pavičić

Suradnica za pokret:Andreja Jandrić

Oblikovatelj svjetla:Alen Marin

Asistentice produkcije:Hana Zrnčić Dim i Laura Pribanić

Dizajn:Verlauf

Fotografkinja:Karla Jurić

Produkcija:Umjetnička organizacija Punctum i KunstTeatar