GKM proslavio 80. rođendan i obilježio 100. obljetnicu rođenja Miljenka Smoje

GKM proslavio 80. rođendan i obilježio 100. obljetnicu rođenja Miljenka Smoje

18. veljače 2023. Gradsko kazalište mladih proslavilo je svoj 80. rođendan.

Na svečanosti u Teatrinu na Prokurativama bio je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa suprugom, saborskom zastupnicom, Marijanom Puljak. Svečanosti su se odazvali i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, posebna izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek Anja Jelavić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Splita Marina Kuzmanić Petreš, izaslanik Hrvatske ratne mornarice – kapetan bojnog broda Šime Matas, načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić, članica Uprave HNK Hajduk Marinka Akrap te brojni drugi uglednci i gosti Kazališta.

 

Ovom prigodom Kazalište se pridružilo i proslavi 100. rođendana Miljenka Smoje pa je tako ansambl Kazališta u restoranu Bajamonti izveo koncertno čitanje Smojinog teksta Meštre Tonov najsritniji dan.

 

Naš GKM je malo kazalište, ali s velikim predstavama. Naš Miljenko Smoje je veliki dalmatinski, hrvatski, europski pisac, koji nikada nije izgubio vezu sa malim čovjekom, sa svojim sugrađaninom, čitateljem.
Ovaj teatar sa svojim glumcima i suradnicima i ovaj pisac sa svojim člancima i scenarijima bili su i još uvijek jesu ogledalo ovog grada. U njima smo se ogledali, u njima smo se prepoznavali, učili, u njima smo se budili, s njima smo se smijali, plakali, suosjećali, s njima smo prošli i jako lijepe i jako teške dane, ali nismo se izgubili, nismo se zaboravili, nismo se nikada prestali voljeti.

Ova je večer bila posvećena ljubavi. Ljubavi ovog teatra prema svojoj publici, ljubavi generacija i generacija publike prema ovom teatru. Ljubavi Smoje prema Splitu i Splićanima, i ljubavi svih nas prema našem Smoji, bardu i barbi, kroničaru i dijagnostičaru. Zanimljivo je da je i rođen na samo Valentinovo, 14. veljače, prije okruglih sto godina.

Gradsko kazalište mladih 18. veljače 1944. održalo je svoju prvu javnu izvedbu u hrvatskom zbijegu El Shattu. Osnovano je godinu ranije, pod imenom Titovi mornari, u toj surovoj egipatskoj pustinji, daleko od bisera mora Splita, daleko od Domovine, s nadom povratka i oporavka, sa željom prijateljstva i prožimanja kroz ples, pjesmu i predstave.

Ponosni smo na tu činjenicu čuvanja kulture i hrvatskog jezika u najtežim okolnostima, na žilavost naših predaka, na žudnju za životom ispunjenim umjetnošću, na želju za igrom. Taj polet i tu posvećenost GKM nikada nije zaboravio i nikada neće izgubiti. Te vrijednosti u našem gradu i našem narodu slavili smo i ovom prigodom.

Što su izazovnija ova vremena u kojima živimo, to nam je ovo kazališno nasljeđe naših predaka sve važnije i vrijednije. S osjećajem zahvalnosti i odgovornosti zapljeskali smo svima onima koji su nam kroz ovu instituciju, od egipatskih pustopoljina do splitskih Prokurativa, pokazali kako se kazalištem čuvaju čovjek, čovječnost i čovječanstvo!